Kursbeskrivning

Blockchain har en enorm potential för disruptiva förändringar i flera branscher. Investeringarna i Blockchain-relaterade företag växer vilket visar att tekniken är spännande för många. 

Denna introduktionskurs består av fyra delar. Se längre beskrivning och innehållsförteckning nedan. Du kan förhandsgranska de två första videorna i del 1 nedan.

Förkunskap​er som krävs: Inga

Målgrupp: Alla som är intresserade av genuint decentraliserade affärsmodeller samt hur de tekniska blockchain-egenskaperna leder till en högre tillit i samhället och sänkta transaktionskostnader.

Språk: svenska

Kostnad​: 183kr exkl. moms (229 kr inkl. moms)

Kurslängd: ca 70 min

Typ av kurs: Onlinekurs

Kursansvariga

Mihail (Misho) Chigrichenko

Brinner för energibranschen, särskilt dynamiska, decentraliserade energimarknader som förutsättning för att integrera mer förnybar distribuerad produktion och ett hållbart energisystem. Blockchain-entusiast.

Motto: "Make infrastructure sexy again".

Sanja Heyken

Sanja är en senior projektledare med fokus på digitalisering och hållbarhet. Att använda moderna teknologier för att uppnå effektivisering är en av hennes största drivskraft.

Utökad kursbeskrivning


1. INTRODUKTION TILL BLOCKCHAIN OCH DESS TILLÄMPNINGSOMRÅDEN

I denna del försöker vi ge en definition av Blockchain och samtidigt presentera bredden på blockchains tillämpningsområden genom att ge exempel från några branscher.

2. DECENTRALISERING OCH TYPER AV BLOCKCHAIN

Denna del av kursen hjälper dig att få en förståelse för hur Blockchain-tekniken leder till decentralisering och därmed kostnadsoptimering. Du kommer också att få en förståelse för vilka typer av Blockchain finns tillgängliga – från helt öppna och publika till mer begränsade och privata. Vidare kommer du att kunna höra om skillnaden mellan olika blockchains, som t.ex. Bitcoin och ett internt företagsblockchain. Vi kommer också att dela Blockchain i lager så att du kan förstå alla dess aspekter.

3. DJUPDYKNING I TEKNIKEN

Denna kursdel kommer att gå lite djupare under huven på vad en Blockchain är utifrån ett tekniskt perspektiv. Vi tittar på komponenterna som utgör en blockchain och förstår dem mer detaljerat. Utan att gå in på programmering får du en förståelse för några av de vanligaste konsensusalgoritmerna, vad en hashfunktion är, vad Merkle-träd är och varför en Blockchain har sina egenskaper.

4. BLOCKCHAIN-BASERADE LÖSNINGAR

Inte alla användarfall där en databas krävs är lämpliga för att använda Blockchain. I det här kapitlet kommer du att lära dig att snabbt utvärdera huruvida Blockchain skapar värde i en viss situation. Du får ett verktyg som hjälper dig att tänka strategiskt och bestämma när och var du ska använda Blockchain i din organisation. Vi diskuterar vilken typ av blockchain att använda, vem som borde vara involverad, vad som behöver specialanpassas och vad som kan köpas in. Dessa frågor ligger till grund för vilka krav som kan ställas inför en lösning tas fram.